22. forduló: 43. SZ. ÉPÍTŐK SK – IKARUS BSE 3:3 (1:3)

  • 2019-04-07

2019.04.06. szombat 17-óra, Mészöly Kálmán műfüves pálya:

Berencsi 4 –

Pintér 5, Kovács D. 3 (Maczinkó 46p 5), Kóródi 5, Gergely 4 –

Balazsin 4 (Horváth 46p 5), Szabados 6, Szabó Zs. 4 (Jencsik 56p 5), Cséka 5 –

Gerhardt 5, Stampf 4 (Vécsi 46p 5)

Gól: Kóródi (23p), Szabados (57), Vécsi (76p)

Gólpassz: ?, ?, Gergely

Sárga: Gergely (32p), Gerhardt (54p), Maczinkó (59p), Pintér (68p)

Dr. Hevesi Tamás:“Sima győzelem helyett végül örülhettünk az egy pontnak. Érthetetlenül állok a látottak előtt. A mérkőzésen 83 percig semmit, majd 8 percig  mindent megengedünk az ellenfélnek. Mintha csak a kihívást keresnénk, hogy milyen handicapes helyzetből játszani. Csak közben fogynak a meccsek és az elérhető pontok.”

IMG_0130Tavaly ilyenkor ki gondolta volna, hogy ez is bekövetkezhet. Az Ika 14. a mieink 12. helyen álltak a tabellán a mérkőzés előtt. A Versenykiírás alaphelyzetében ez még biztos bentmaradást jelentene mindkét csapat számára. Azonban a a budapesti NB3-as csapatok gyenge szerepése (Pénzügyőr, Csepel, THSE) és az FTC második csapattal kapcsolatos indulási szándékai miatt, akár még komoly veszélybe is kerülhet mindkét együttes BLSZ1-es tagsága.

IMG_0132Így aztán ez a 3 pont, valójában 6 pontnak tűnt a mérkőzés előtt. Különösen úgy, hogy olyan sok pontot tavasszal sem szerzett eddig a két csapat. A vendégek az elmúlt héten győztek a Svábhegy ellen (3:2), csapatunk pedig egy 3 meccses negatív széria után próbált ismét magára találni. Ilyen előzmények után, borongós, felhős, de kiváló futball időben léptek pályára a csapatok a Vasas pályán.

IMG_0136Jól kezdtünk, mert már az első percekben Balazsin mehetett balról kapura, de az ötösön beérték és szögletre mentettek előle. Az ellenakcióból Ferkel került lövőhelyzetbe a kapunk előterében, de Pintér szorosan ment vele és blokkolta a lövést.

IMG_0138Ezt követően viszont – egészen az első félóra végéig – nyomasztó hazai fölényt jegyezhettünk fel. Megszálltuk a vendég térfelet és sorra rendre érkeztek a helyzetek és lehetőségek is. Hogy csak a legnagyobbakat említsük. A 12. percben Stampf balról az alapvonal és az ötös találkozásától emelt vissza a rövid ötös sarkára, ahol Gerhardt érkezett, csatárunk kissé előrevetődő mozdulattal fejelt kapura, ám Tuza remek reflexszel a felső lécre tolta a labdát! Aztán Szabó Zs. alig tévesztette el 18-ról a bal alsót.

IMG_0140A 20. perc környékén a jobb oldalon felfutó Pintér kapott remek átadást, egyedül mehetett kapura, a 7 méteres lapos lövése a kapus lábáról középre pattant Csékához, aki 6 méterről ismételhetett, de a visszavetődő kapus nagy bravúrral hárítani tudott!!!

IMG_0145Amíg azon elmélkedtünk, hogy maradhatnak ki ezek a helyzetek, az addig remekül teljesítő vendég kapus közreműködésével mégis csak előnybe kerültünk. A 23. percben Kóródi 18-ról célozta meg a kaput, a “hulló falevél” típusú lövése meglepte a kissé kint álló hálóőrt, mert felette a léc alá hullott a labda 1:0.

IMG_0142És akkor azt gondolhattuk, hogy sínen vagyunk, hogy már csak a gólarány kérdéses. Megjegyzem ez nem volt alaptalan az eddig látottak alapján. A vendégek támadásban semmit sem mutattak, védekezésben is sokszor csak a mieink pontatlansága, vagy a kapus védései mentették meg őket a góltól.

IMG_0141Aztán – az elmúlt héthez hasonlóan – ismét jött egy megmagyarázhatatlan 8 perc. A 29. percben lassan csordogáló vendég akció során a bal oldalról, a kapunktól 35 méterre, félmagasan középre kanyarított labda – miközben a teljes védelmünk hátul tartózkodott – lesgyanús helyzetben találta a 16-os vonalán tisztán helyezkedő (!) Horváth Krisztiánt, aki remekül reagált a szituációra és egyből, belsővel a kapunk hosszú oldalába továbbította a labdát 1:1. Megint semmiből, előzmény nélkül kaptunk gólt. Aki azt hitte, hogy ez egyszeri és megismételhetetlen eset volt, az nem járt mostanában 43-as meccsen. 1 percre rá jött a következő! A vendégek a saját térfélének jobb oldaláról Suhvasztov vezette fel a labdát, miután “megérezte”, hogy különösebben nem támadják ezért tovább futott és majd 50 méteren akadálytalanul vezette a labdát. Balazsin egy darabig tisztes távolságból kísérte, de aztán inkább leállt. Már a térfelünkön Kóródi kikeresztezett, hogy besegítsen Gergelynek, de ez sem sikerült, mert a szélső mellettük könnyen középre, az üresen helyezkedő Kasinszkyhoz játszott, akire kilépett Kovács, de a vendégek rutinos játékosa lövés helyett amolyan félig-meddig sarokkal tovább tolta a labdát az érkező Horváth K. elé, aki elfektette a rátámadó Pintért, majd 8 méterről a tehetetlen Berencsi mellett az üres kapuba passzolt 1:2! És, hogy a sakk-matt is összejöjjön az eddig helyzet és támadás nélküli Ika meg is triplázta az előnyét. A 37. percben Horváth K. a félpályáról játszott a térfelünk közepén, az oldal vonal mellett helyezkedő Kasinszkyhoz. A vendégek rutinos támadója – mivel senki nem támadta – komótosan megfordult, majd remekül emelte át Kovácsot és tálalt a passz után tovább futó Horváth K. elé, aki a 16-osról nemes egyszerűséggel átemelte a kapuját kissé korán elhagyó Berencsit 1:3. A vendégek játékmestere 8 perc alatt mesterhármast rúgott! Sőt ráadásként egy bal oldali veszélyes beadása alig fél méterrel kerülte el a hosszú felsőt…

IMG_0147Aztán a világ dolgai helyreálltak. A meccs a 8 perccel korábbi állapot szerint folyt tovább. Ismét a mieink játszottak fölényben. A szünet előtt majdnem a zárkózás is összejött, de Szabados beadása után a labdát kiejtette a kapus, pont a hosszún érkező Balazsin elé, aki ahelyett, hogy visszagurított volna a tiszta helyzetben lévő Gerhardtnak, éles szögből a kapusba bombázott!

IMG_0135Érthetetlen, megmagyarázhatatlan, ezek a szavak jutottak a szurkolók eszébe a szünetben. Tény, hogy ezt a meccs bizony már a szünetben is simán eldönthettük volna. Támadóink szinte gond nélkül kerültek helyzetbe, csakhogy ott sokszor rossz döntést hoztak. Lövés helyett, passzt, visszagurítás helyett beívelést választottak. A helyzet és támadás nélküli ellenfél pedig 8 perc alatt úgy szerzett 3 gólt, hogy ahhoz minden esetben a fél csapatunk asszisztált.

IMG_0148Mindenesetre az első félidőben látottak alapján ez a meccs még két gólos hátrányban sem tűnt reménytelennek. A szünetben hármas csere következett Maczinkó, Vécsi és Horváth Sz. érkezett a második játékrészre. És tulajdonképpen nagy változás nem történt a mérkőzés képében. Maradtunk nagy fölényben. Még talán az első félideinél is nagyobb nyomást helyeztünk a vendégekre. A vendégek pedig elvétve lépték át a félpályát. Sokszor 11 emberrel védekeztek.

IMG_0149A 57. percben góllá érett a nyomás, igaz nem feltétlen egy kidolgozott akcióból. Szabados balról befelé tolt, majd 19 méterről laposan kilőtte a rövid alsó sarkot 2:3. A 70. percben meg is fogyatkoztak a vendégek. A 16-os jobb oldali sarka közelében cselezgetett Horváth Sz., előbb akasztotta őt Horváth K., majd amikor felállt a játékosuk, utóbb a földre is lökte! A jutalma azonnali piros lett! Akkor már mindenki érezte, ez a meccs még bőven meglehet. A vendégek hátát, ahogy mondani szokták “nyomta a háló”. Szinte percenkét történt valami a vendég kapu előtt. Azonban a vendég kapu előterében valahogy mindig volt egy fehér mezes láb, fej, test amiben az utolsó pillanatban elakadt a labda. Egészen a 76. percig, amikor is Gergely bal oldali remek betekerésére a röviden érkezett Vécsi és 6 méterről a léc alá spigózott 3:3.

IMG_0150A hátralévő negyedórában a győzelemért mentünk és bőven meg is lehetett volna, mert folyamatosan a vendég tizenhatoson állomásoztunk. A 80. percben Cséka jobb oldali beadása után a hosszún Gergely és Kóródi egymást zavarta és így a kapufa tövéből nem sikerült a kapuba tuszkolni a labdát. Aztán Gergely adott be és Szabados és Kóródi került kihagyhatatlan helyzetbe ugyanott és kétszer is 1 méterről a felső lécre gyömöszölték a labdát!

IMG_0151Aztán Cséka passzolt ziccerbe feleslegesen (rosszul) a büntetőterületen belül. De volt átlövési kísérlet több is. Szabados, Vécsi, Horváth és Jencsik lövése sem találta el a kaput. A 88. percben viszont minden jóra fordulhatott volna. Vécsi remek labdájával Szabados mehetett egyedül kapura, az ötös bal oldali sarka közeléből kissé flegmán el is tudta pörgetni a labdát a kivetődő kapus mellett, de olyan lassan ment a labda, hogy egy visszaérő védő a gólvonal előtt elérte és mezőnybe tudott menteni!!! Az utolsó utáni percben még volt egy további sansz a győzelem megszerzésére. A vendég kapus időhúzása miatt, közvetett szabadrúgáshoz jutottunk 15 méterre a kaputól, de a legurított labdát Vécsi gyengén a sorfalba rúgta.

IMG_0155Csoda hogy nem nyertünk, csoda, hogy döntetlenre hoztuk a meccset, de az is csoda, hogy 2 gólos hátrányból nem kaptunk ki. Ismét egy olyan meccs, ahol minden csak rajtunk múlott és végül csak magunknak köszönhetjük, hogy nem szereztünk 3 pontot. Az elmúlt 8 meccsen után akár lehetne plusz 8 pontunk is, ezzel szemben szereztünk 1-et. És ezért csak magunkat okolhatjuk. Ma (is) hiába támadtuk végig a meccset, hiába helyeztünk végig nagy nyomást az ellenfélre, az a bizonyos átaludt 8 perc végül 2 pontunkba került. Most egy nehezebb sorozat következik az Union, az Újpest és a Svábhegy ellen. A helyzetünk pedig nem rózsás. A jó tavaszi formát mutató Pestszentimre is megelőzött bennünket, így már csak a 13. helyen áll a csapatunk. A 24. órában vagyunk, nagyon ideje lenne már észhez térni…

Jövő szombaton 11-órai kezdéssel a III. Kerület pályára látogatunk a 4. helyezett Unione vendégeként.