26. forduló: 43. SZ. ÉPÍTŐK SK – KELEN SC 0:3 (0:2)

  • 2019-05-06

2019.05.05. vasárnap 17-óra, Mészöly Kálmán műfüves pálya:

Berencsi 5 –

Tóth Zs. 5, Varga 5 (Pintér 66p 5) 5, Gergely (csk) 5, Horváth N. 5 –

Örkényi 5 (Balazsin 46p 5) –

Szabados 5, Szabó Zs. 4 (Szabó M. 67p 5), Jencsik 5, Cséka 4 (Demeter 46p 5) –

Gerhardt 5 (Stampf (69p 5)

Sárga: Örkényi (36p)

Dr. Hevesi Tamás:“Ennél sokkal élesebb és koncentráltabb játékra lesz szükségünk a hátralévő mérkőzéseken. Ma ismét nagyon könnyen adtuk meg magunkat.”

IMG_0217Ki ne emlékezne az őszi fájó 0:7-re. Azóta mindenki ment tovább a maga útján. A Kelen a bajnoki címért fut versenyt (időközben megnyerte a Budapest Kupát is), a mieink pedig a “biztos” bentmaradásért küzdenek. Az esélyek előzetesen (is) egyértelműen a vendég siker felé mutattak.

IMG_0225Azonban a labda gömbölyű és nekünk már amúgy sem szabad feltett kézzel senki ellen sem pályára lépnünk, ahhoz túl kevés meccs van hátra. A hiányzók tekintetében valamivel jobban állutunk az elmúlt hetekhez képest. Kóródi a múlt heti kiállítás, Maczinkó betegség, Kovács és Horváth Sz. sérülés miatt hagyta ki ezt a meccs napot. Viszont Demeter hónapok után végre leülhetett a kispadra. A kezdő 11 összeállításnál láthatóan a “győztes csapaton ne változtass” elv érvényesült. Egy helyen azonban – Kóródi kiesése miatt kényszerből – változtatni kellett, így Örkényi került a védelem elé.

IMG_0229Az időjárás nem volt különösebben kegyes a csapatokhoz, őszies, esős időben kezdődött a mérkőzés. A meccs elején a vendégek egyből “aktivizálták” magukat. Elsősorban a két szélen, felívelt labdákkal igyekeztek a védelmünk mögé kerülni. Ennek eredményeképpen az első negyedórában jópár szögletet is elvégezhettek. Összességében ezek nem voltak veszélytelenek, de közvetlen gólveszély nem alakult ki ezekből.

IMG_0232Sokkal aggasztóbb volt az, hogy a védelmünk nem igazán érezte a távolságot, sokszor túl magasan védekezett, elől pedig engedtük a labda felívelését, ezzel pedig futásra kényszerítettük saját magunkat. Támadásban sem volt sokkal jobb a helyzet, zömében a bal oldalon vezetett akciók általában már elakadtak a vendég térfél közepén. Bár nem a kedvünk szerint alakult a mérkőzés, összességében olyan nagy gond mégsem volt. A vendégek igazán komoly gólszerzési lehetőséget csak a 16. percben tudtak kialakítani, amikor a 16-os magasságában, balról Kádár végezhetett el szabadrúgást, a hosszú kapufához tekert labdára Berencsi nem jött ki, ezért viszonylag tiszta helyzetből, néhány méterről kanalazhatott kapura Balogh, szerencsére kapusunk javított és védte a közeli kísérletet! Volt még egy hasonló szituáció, de ekkor is helyén volt a kapusunk.

IMG_0233 A 21. percben mégis megszerezte a vezetést a Kelen. Szabó Zs. veszített labdát a bal szélen, a vendég térfél közepén, a megszerzett labdával a szélen egyből megindultak a vendégek, Koós egészen a 16-os sarkáig vezette a labdát, a laposan középre játszott, – bár belül megvoltak a párok – Balogh pedig érkezett és 11 méterről a jól helyezkedő Berencsibe bombázta a labdát, a kipattanó Tímári elé került, akinek még arra is volt ideje, hogy megvárja a megfelelő pattanást, majd 12 méterről a kapu közepébe zúdította a labdát 0:1.

IMG_0235A gól után némi éledezést mutattunk, Szabados 16 méteres rövidre tartó félmagas lövését fogta másodszorra Haála. A 31. percben viszont, tulajdonképpen minden eldőlt. Ráadásul nem kevés játékvezetői segítséggel! A bal oldalon Kádárt szöktették, aki elérte a labdát még az alapvonal előtt. Közben középen, a 16-oson belül Vargát Balogh visszafutás közben “földbe döngölte”. Miközben a mieink a nyilvánvaló szabálytalanságot reklamálták, Kádár Tóth Zs. mellől beívelte a labdát, a hosszún pedig Balogh 4 méterről  a vonalon ragadó Berencsi felett vissza, a hosszú sarokba emelte a labdát 0:2. Az igazsághoz tartozik, hogy a partjelző a gól után jelezte a játékvezetőnek a szabálytalanságot, azonban a spori rövid konzultáció után mégis megadta a gólt!

IMG_0240Ez a gól pedig – a későbbi történések, illetve történtelenségek tükrében mondhatjuk – mindent eldöntött. A Kelen megnyugodott, és visszavett. Meddő mezőnyjáték alakult ki a pályán a félidő hátralévő részében. Ha valamit mindenképpen fel akarunk jegyezni, akkor az Tóth Zs. két távoli kísérlete, melyből az első fél, a második 1 méterrel ment fölé.

IMG_0236És fordulás után is maradt ez a kissé lagymatag játék. Persze ezt elsősorban arra kell érteni, hogy a kapuk nem igazán forogtak veszélyben. A mezőnyben “birkóztak” egymással a csapatok, de összességében kioltották egymás játékát. Ami az előny birtokában nyilvánvalóan a vendégeknek kedvezett.

IMG_0238Tulajdonképpen két-két lehetőséget lehetett feljegyezni mindkét oldalon. A vendégeknél két átlövési kísérletet, előbb (szintén egy fault továbbengedése után) egy 19 méteres lapos lövést nyújtózkodva védett Berencsi a jobb alsó sarok előtt, majd Balogh 16 méteres lövése, ami alig ment a bal alsó mellé. A másik oldalon Gergely jobb oldalról, a 11-es pont magasságából kapura tekert, kissé megpattanó szabadrúgását piszkálta ki a léc alól Haála. Majd Jencsik 20 méteres középre tartó lapos lövése megcsúszva a vizes talajon jött ki a kapusról, a labdára Stampf lecsapott, de 6 méterről nem tudta a kivetődő kapus mellett a kapuba juttatni a labdát!

IMG_0239Amikor már mindenki megbékélt a sorsával, a semmiből csak kaptunk még egyet. A hosszabbítás utolsó pillanatában egy jobb oldali kiugratás után megállat a teljes védelmünk, sem a szélen, sem középen nem mentünk az emberekkel. Így a laposan középre játszott labdát Kádár a tehetetlen és egyedül hagyott Berencsi mellett 8 méterről az üresen hagyott kapu közepébe passzolta 0:3. Már középkezdésre sem maradt idő, a játékvezető lefújta a mérkőzést.

IMG_0237Ez végül egy igen békés vereség lett. Talán nem így van, de kívülről azért eléggé úgy nézett ki, hogy a vendégek csak annyit adta ki ki magukból, amennyi a biztos győzelemhez kellett. A második gól mindent eldöntött. Sajnálatos módon nem – még a cserék után sem – tudtunk számottevő nyomást gyakorolni a vendég védelemre. Az utolsó gól pedig igen jellemző a jelenlegi helyzetünkre. Minden átmenet, előzmény nélkül tudunk gólt kapni. Ráadásul olyat, mintha mindenki egyszerre blokkolt volna le. Nem mehetünk el szó nélkül a játékvezető mellett sem. Mostanában valahogy nincs szerencsénk velük. Az elmúlt héten Kóródi kiállítása és a megadott büntető sújtott bennünket, most meg a második vendég gól előtt ez a kapitális játékvezetői hiba. Ráadásul ezek nem is kétértelmű esetek. Mondhatnánk, hogy ez döntően befolyásolta a meccset, de nem lenne teljesen igaz. Az viszont tény, hogy ez a hiba eldöntötte, idejekorán lezárta a meccset.

IMG_0242A jövő héten (szombat 17-órai kezdéssel) 6 pontos meccsen fogadjuk a tavasszal jól menetelő Pestszentimre csapatát.