9. forduló: 1908 SZAC BUDAPEST – 43. SZ. ÉPÍTŐK SK 2:2 (1:2)

  • 2019-10-13

2019.10.12. 15-óra, Deák Fererenc “Bamba” sporttelep:

Berencsi 8 –

Mizsei 6, Demeter 6, Pintér 5, Orosz 5 –

Horváth N. 6, Maczinkó 6 (Szabó M. 55p 6), Gerhardt 7, Szabados 6 –

Jencsik 6 (Gellérfi 69p 5), Kocsis 6 (Pethő (57p 5)

Gól: Kocsis (10p 11-es), Gerhardt (23p)

Gólpassz: Horváth N., Szabados

Sárga: Maczinkó (21p), Szabados (41p), Pintér (52p)

Dr. Hevesi Tamás:“Fájó, de igazságos eredmény született. Sajnos nem tudtuk fejben helyén kezelni, a két gólos előny elherdálását. Ezáltal a meccs olyan időszakában is támadni próbáltunk, amikor a játék képe és az erőállapotunk sokkal inkább már az eredmény, a döntetlen tartását indokolta volna. És erre ma majdnem rá is fáztunk. Szerencsénkre a Fortuna mellett, ma a kapusunknak is helyén volt az esze és a szíve.”

Némi kavarodás volt a héten, hogy hol és mikor kerül majd megrendezésre ez a mérkőzés. Eredeti kiírás szerint a Fáy utcában játszottak volna a csapatok. Maradjunk annyiban, hogy a mérkőzés – kényszerből – 1 órával későbbre tolásában nem találtunk megértő partnerre a SZAC-ban. Mindenesetre megérne egy külön misét, hogy a mindennapokban hasonló nehézséggel küszködő egyesületek miért nem segítik inkább egymást. Így aztán hazai meccs helyett, ebben a szezonban már második alkalommal (a Közterület után) ismét a Deák Ferenc “Bamba” sporttelepre látogattunk vendégként.

A hazaiak kiváló otthoni mérleggel rendelkeznek. Ebben a szezonban még hibátlanok. Többek között a REAC és a Csepel csapatait is legyőzték. A mieinknek bizony fel kellett kötniük azt a bizonyos nadrágot, ha pontban, pontokban reménykedtek ezen a délutánon. Láthatóan a győztes csapaton ne változtass elv (szándéka) érvényesült a kezdő tizenegynél. Végül a védelemben és a kapuban történt (kényszerű) csere, Varga váratlan, utolsó perces sérülése miatt Demeter játszott az egyik középhátvédként, a hétvégi sérülésből még nem teljesen felépülő Kires helyett pedig, Berencsi kezdett a gólvonalon.

Kora nyárias melegben, kiegyenlített játékkal indult a mérkőzés. A 4. percben Horváth N. passzával Orosz ugrott meg a bal szélen, majd az alapvonal előtt élesen, laposan belőtte a labdát, a hazai kapus, Illés pedig bátor kivetődéssel megkaparintotta a labdát a rövid ötösön Kocsis elől. A 10. percben viszont megszereztük a vezetést. Horváth N. cselezgetett a hazai 16-os bal oldali sarkánál, a védővel történő “harcban” elperdült tőle a labda az alapvonal felé, de ő reagált erre gyorsabban, el is érte és jó ütemben meg is tolta a labdát az alapvonal és az ötös találkozásánál, azonban egy védő becsúszva elkaszálta középpályásunkat! 11-es!

A labda mögé Kocsis állt és jobb lábbal, félmagasan nagy erővel a kapu bal oldalába rúgta a labdát, Illés eltalálta az irányt, bravúrral bele is tudott kapni a lövésbe, de a kezéről a felső sarokba pattant a labda 1:0.

Ezt követően közel negyedórás gyömöszölés kezdődött a pálya középső harmadában. Egészen a 23. percig, amikor is Szabados passzolt középre jobbról Gerhardthoz, aki a hazai kaputól 35 méterre átvette a labdát, majd jobbal elképesztő erővel kilőtte a bal felső sarkot! Illés kapus úszott a levegőben, de esélye sem volt a nagy erejű helyezett lövés hárítására 2:0. Nem járunk messze az az igazságtól, ha azt mondjuk nálunk ez lesz az ősz gólja!

A 26. percben érkezett a következő feljegyzésre érdemes esemény. Ismét Orosz adott be balról, a labda átszállt Kocsis feje felett, a mögötte érkező Maczinkó is elvétette, végül a hosszún Jencsik szedte össze a labdát és 9 méterről amolyan lapos lövésszerű passzt küldött a hosszú bal alsó felé, de a labdája sem társat, sem kaput nem talált! A 30. percben Buzás végezhetett el szabadrúgás balról, a kapunktól 40 méterre. A beívelt labda némi kavarodást okozott a kapunk előtt, volt ott minden, ollózás, lövési kísérlet amit blokkoltak a védőink, végül lezárva a meleg pillanatokat Maczinkó tisztázott szögletre.

A 31. percben Horváth N. szerzett labdát a félpálya közelében, de még a saját térfélen, nagy lendülettel indult el a hazai kapura, a védők csak üldözték, azonban a 16-oshoz érve nem a támadás befejezését választotta, hanem a támadást kísérő Kocsist szerette volna ziccerpasszal megjátszani, azonban egy visszaérő védő lefülelte az átadást és becsúszva szögletre mentett! A mérkőzés ezen szakaszában közel voltunk a 3. gólhoz, ami vélhetően lezárta volna az egész meccset. Ez azonban nem következett be, sőt, a hazaiak jöttek vissza a meccsbe. A 34. percben a jobb oldali 16-os sarkánál Orosz a szélsőjével küzdött a labdáért, de elmulasztotta a tisztázás lehetőségét. Innentől viszont már egy ütemmel le voltunk maradva. A labda folyamatosan egyre beljebb “csorgott” a 16-os vonalán, egészen a másik oldalra, ahol végül Kemerléhez került, aki a róla lemaradó Mizsei és a vetődő Berencsi mellett 8 méterről a rövid kapufa mellett a hálónkba lőtte a labdát 2:1.

A 42. percben visszaállhatott volna a két gólos különbség. Jencsik passzát Szabados vette át a 16-os közelében, egy csellel megverte a védőjét, majd a 16-oson belülre törve 9 méterről fél méterrel a rövid jobb felső fölé bombázott. Ez volt a félidő utolsó érdemi eseménye. Kár volt a bekapott gólért, mert a hazaiaknak ez volt szinte az egyetlen helyzete a félidőben. Ráadásul a félidő 2. harmadáig a kezünkben is volt a meccs. A gól azonban láthatóan felhozta a SZAC-ot, onnantól kezdve ők játszottak már mezőnyfölényben.

A fordulás utáni perceket nagyon megnyomták a hazaiak. Sajnos nem is kellett sokat várni az egyenlítő gólig. A 50. percben egy 20 méteres mélységi passz megpattant egy játékosunkon, így a 16-os közelében Maczinkó, Orosz és Horváth N. sem tudta lekövetni a pergő labda mozgását, ami így mögéjük, Szalaihoz került, aki egyből 13 méterről a kifutó kapusunk bal lába mellett elpasszolva a labdát, a jobb alsóba gurított 2:2.

Az 57. percben Szabados cselezgetett több védő között a 16-os jobb sarka közelében, meg is tartotta a labdát, majd befelé tolt és 16 méterről ballal a hosszú felső felé küldött egy tekert lövést, Illés a levegőben úszva piszkálta ki a labdát a felső sarokból! Sajnos ezzel el is el is lőttük a hátralévő időre a puskaporunkat. A hazaiak folyamatos, egyre nagyobb fölénybe kerültek a fokozatosan fáradó csapatunkkal szemben.

A 64. percben Kerékgyártó mehetett egy az egyben a kapunkra, de 17 méterről az elé kifutó, a szöget jól záró Berencsi lábát találta el! A 69. percben némi kavarodás után Kaszab 16 méterről középről, estében 1 méterrel lőtt a bal felső fölé. A 71. percben Kemerle tört be balról a büntetőterületen belülre 8 méterről kissé kiszorított helyzetben át akarta emelni Berencsit, aki nyújtózkodva szögletre paskolta a labdát!

A 72. percben ismét egy lendületes hazai támadás futott végig a térfelünkön, szerencsére most a védők a helyén voltak és a befejezésnél blokkolták a 10 méteres lövést. A 77. percben kissé balról, 17 méterről Kemerle végezhetett el szabadrúgást. A rövid felső felé tekert labdát Berencsi hatalmas bravúrral szögletre mentette! A 83. percben egy bal oldalról elvégzett szabadrúgás, beívelés egy kissé meglepte a vonalon ragadt Berencsit a hosszú kapufánál, végül üggyel-bajjal de felszabadult a kapunk. És a végére, a 84. percre is maradt még egy nagy hazai helyzet! A néhány perccel korábban csereként pályára lépő Veres ment el a jobb szélen, középre bepasszolt labdáját Kemerle vissza, lekészítette a közben befelé mozgó Veresnek, azonban Berencsi kirobban a kapujából, így a 11 méteres lövés elakadt a kapusunkban, aki másodjára meg is kaparintott a labdát!

Nehéz érzelmek nélkül beszélni erről a fordulatos mérkőzésről. Talán a csapat egyik edzőjének, Slehovszki Krisztián szavai állnak legközelebb a (rövid) igazsághoz: “Az első félidő alapján 2 pontot veszítettünk, a 2. félidő alapján viszont 1 pontot nyertünk“. Mindenesetre kár érte, különösen az első félidő hajrájában, előzmény nélkül bekapott gólért. Mert bizony az első félidőben sokkal inkább benne volt a meccsben a 3. gólunk, mint a hazaiak szépítése. A második félidőben viszont 3-4 esetben csak a szerencsének és kapusunknak Berencsi Bencének köszönhetjük, hogy nem lett a meccs vége vereség. Láthatóan el is fáradt a csapatunk és ezáltal a rövid kispadunk (3 mezőny csere) is közrehatott a játék ilyenkénti alakulásában. Még két csere bizony jól jött volna ezen a délutánon.

A folytatásban, jövő héten (szombat 10-óra kezdéssel) Újpestre látogatunk.