9. forduló: ÚJPEST FC II – 43. SZ. ÉPÍTŐK SK 2:1 (1:0)

  • 2018-10-14

2018.10.14. vasárnap 10-óra, Újpesti Sport Center:

Balla 5 –

Sikorszki 5 (Kavalecz 63p 5), Demeter 5, Kóródi 5, Gergely 5 –

Pásztor 5 (Maczinkó 77p 5), Sztranyovszky M. 5 (Örkényi 83p 0), Szabó M. 6 –

Pethő 6, Vécsi 5, Cséka 5 (Gerhardt 67p 5 )

Gól: Pethő (89p)

Gólpassz: Gergely

Sárga: Pásztor (55p), Örkényi (92p)

Dr. Hevesi Tamás:“A cél az volt, hogy minél tovább meccsben maradjunk. Ez végül jobbára sikerült is, de aztán érvényesült a papírforma. A helyzetkihasználásunk viszont legalább sokat javult, mind az egy helyzetünket gólra váltottuk.”

IMG_7036Hétről hétre komoly gondot jelent a keret összeállítása, mert a sok sérült és beteg miatt igencsak szűkös a merítési lehetőség. Most végre némi pozitív elmozdulás volt látható a dologban. Demeter és Kóródi a védelembe, Cséka és Pethő a támadó szekcióba tért vissza ezen a héten. Más kérdés, hogy az edzettségi állapotuk és a játék hiányuk miatt mennyiben és mennyi ideig lehetett rájuk számítani ezen a mérkőzésen. Ellenben a múlt héten pályára lépő Szabó Zsolt újra hiányzott, ő most – változatosság kedvéért – fejsérülést szedett össze egy futsal meccsen.

IMG_7050

Az Újpest a tavalyi ezüstérmes csapatát erősen megfiatalította. Míg az előző idényben jobbára 19-23 évesek játszottak a csapatban, addig ebben a pontvadászatban már a 18-21 éveseké a főszerep. Talán ennek is köszönhető, hogy ugyan még veretlenek, de 8 forduló alatt csak 3 alkalommal sikerült győztesen elhagyniuk a pályát. Ennek ellenére az nem volt kérdés, hogy a meccs abszolút favoritja a hazai csapat. Ráadásul tavaly, amikor jobb állapotban voltak a mieink, akkor sem sikerült megfogniuk őket, sőt eddig még gól sem szereztünk ellenük (0:2, 0:7).

IMG_7057A mieink némileg rendhagyó szerelésben léptek pályára, a fehér-piros-fehér összeállítás nem nevezhető szokványosnak. A  mérkőzés előtt még történ egy kis technikai malőr, melynek következtében az előzetes kezdő 11 végül nem a norvég kapusunkkal Haraldseiddel, hanem Ballával kezdődött.

IMG_7065A hazaiak – a vártaknak megfelelően – nagy elánnal kezdtek, de mieink állták a sarat. Az Újpestiek láthatóan gyorsabban futottak és gyorsabban reagáltak ez egyes szituációkban. Szóval kapkodni kellett a lábunkat. Amit tettünk is rendesen, talán ezért is eleinte aggódásra nem sokszor volt okunk. Balla fogott meg 1-2 középre tartó gyengécske lapos lövést, illetve egy bal oldali betörés után lábbal kellett hárítani egy 8 méteres szintén lapos kísérletet.

IMG_7070Néha átléptük a felezővonalat, de a hazai kapuig nem sikerült eljutnunk, arra már nem igazán maradt energiánk. A 28. percben megtört a jég, betalált a hazai csapat. Egy jobb oldali elfutás után, az alapvonal közeléből Kubanek remekül kanyarította középre a labdát, a hosszunk berobbanó Matéról Sikorszki lemaradt és a játékos 5 méterről visszafejelte a labdát a kapu hosszú oldalába 0:1.

IMG_7068A játékrész hátralévő része sem változott sokat, jöttek a lilák előre, a mieink nagyokat küzdöttek a mezőnyben, de előre menni továbbra sem maradt erejük.

IMG_7076A szünetben egy kicsit leülnünk, mert a hazaiaknak a 2. félidő első felében két nagy helyzete is akadt. Előbb egy bal oldali lapos beadás után Hulicsár 6 méterről kissé kiszorított helyzetben fölé bombázott, majd Gergely mentett nagyot, amikor is egy bal oldali, hosszúnak tűnő kiugratást után Balla egy kicsit lassan mozdult ki a kapujából, így a támadó hamarabb érte el a labdát, majd a toporgó kapusunk mellett középre passzolt, a berobbanó Fellner 8 méteres középre, gólba tartó bombáját Gergely szögletre “fejelte”!

IMG_7071A 70. percben eldőlni látszott minden. A 16-os jobb oldali sarkánál az alapvonal felé Kubanek mint a kés a vajban úgy ment el Kóródi mellett, lapos centerezésére Máté érkezett és – 4-5 középen lézengő emberünk statisztálása mellett – 4 méterről a kapu közepébe gurított 0:2.

IMG_7087Nem sokkal később Balla ütött szögletre a rövid elől egy 12 méteres félmagas lövést. Nem gondoltuk volna, hogy ha néhány percre is, de ismét visszajövünk a meccsbe. A 89. percben egy szöglet után kifejelt labdát, Gergely 19 méterről, egyből, kapásból kapura szúrta, ami egy védőn irányt változtatott és erejét is vesztette, de pont Pethő elé csorgott, aki 6 méterről higgadtan a hazai kapu bal oldalába emelt 1:2.

IMG_7166Fel is forrósodott a levegő a hosszabbítás perceiben! Volt ugyan néhány beadás, de igazi helyzetre már nem futott az erőnkből.

IMG_7083Kicsi volt az esély a pontszerzésre és a játék képe alapján megérdemelten is nyert a hazai csapat. A mérkőzés folyamán zömében védekezésre kényszerültünk, de sok helyzete a lila-fehéreknek sem akadt. A fölényük nagyobb részben csak mezőnyfölény volt. Ezért (talán túlzott optimizmussal) mondhatjuk, ennél is nagyobb koncentrációval talán 0-ra is lehozhattuk volna ezt a meccset. Tény, hogy a labda meg(vissza)szerzéséért folytatott küzdelem, felemésztette minden energiánkat. Sajnos kevés volt a rutinosság a csapatban és több taktikai fault sem ártott volna a mezőnyben. A hazaiaknál ezt ha kellett többször is megtették, amellett, hogy zömében náluk volt a labda. Ma bravúr kellett volna a pontszerzéshez, a jövő héten viszont nincs mese, kötelező hozni a Svábhegy elleni meccset. Nem lesz könnyű, mert úgy látszik mostanában elfelejtettünk nyerni. Rég mondhattunk ilyet, talán esélyesebb is a Svábhegy. De most az esélyek sem érdekesek, csak a győzelem. Szóval mindent, vagy semmit. Pénteken, 19:15-től játszunk.