Így játszottunk Mi

  • 2018-12-29

Bár a 2018/18-as bajnokság végén komoly létszám problémákkal küzdött a csapatunk és ez végül a végeredményben is meglátszódott (6. hely). Az új pontvadászatra változatlanok maradtak a célok. Az elmúlt évekhez hasonlóan, végig az élmezőnyben maradni és a dobogóért harcolni. Hát utólag mondhatjuk, idén ezt a célt alaposan túlmérték a csapatvezetőink.

Mert az átigazolás messze az elmúlt évek leggyengébb átigazolására sikeredett. És ez nem feltétlen az érkezők gyengébb minőségével, sokkal inkább az újjá alakuló csapat gyengébb mentalitásával, hozzáállással, az összeszokás hiányával illetve a körülmények szerencsétlen alakulásával magyarázható.

Pedig a távozók és leállók mellett, papíron szép számban érkeztek új játékosok is.

átigazolásÉrkezők: Horváth Bendegúz (kapus, II. Kerület UFC, Blsz2), Érsek Róbert (középpályás, Csömör FC, Megye2), Sztranyovszky Márk (védő, TFSE, Blsz2), Berencsi Bence (kapus, Pestszentimrei SK, Blsz1), Cséka Krisztofer (középpályás, Pestszentimre, Blsz1), Csete Kristóf (középpályás, TFSE, Blsz2), Pintér Bence (védő, III. Kerület TVE, U19), Maczinkó Roland (védő, II. Kerület UFC, Blsz2), Kovács Dávid (védő, BVSC-Zugló, Blsz2), Sztranyovszky Gábor (középpályás, II. Kerület UFC, Blsz2), Pavelcsák Zsolt (védő, 1908 SZAC Budapest, Blsz1), Pethő Bence (támadó-középpályás, Vác VLSE, U19)

Távozók: Nagy Dominik (támadó, 1908 SZAC Budapest, Blsz1), Varga Örs (szélső, 1908 SZAC Budapest, Blsz1), Mészáros Dániel (középpályás, Nagytétény SE, Blsz3), Németh Viktor (középpályás, Pécsi VSK, Megye1), Hangya Tamás (középpályás, Valko KSK, Megye2), Pándy-Szekeres Dániel (középpályás, 1908 SZAC Budapest, Blsz1)

Leállók: Mészáros Dominik (szélső, szeptembertől 1 évre), Horváth Norbert (középpályás, szeptembertől 1 évre), Szabados Krisztián (középpályás), Keglovics Bence (középpályás), Horváth Bendegúz (kapus, szeptembertől 1/2 évre)

12 játékos érkezett és az aktuális keretből 3 játékos távozott (illetve három kulcsjátékos leállt). Valójában a szépszámú érkező közül csak igen kevés játékosra lehetett igazán számítani. Horváth Bendegúz ahogyan érkezett, már tovább is állt (fél évre Németországban tanulni), a nagy visszatérő Érsek Róbert még nyáron, egy utcák-terek kispályás tornán kereszt-szalag sérülést szenvedett (így több mint fél évre kiesett), Berencsi Bencének a szezon elején (szeptemberben) a Budatétény elleni Budapest Kupa meccsen megsérült a talpcsontja, csak a bajnokság utolsó két mérkőzésére térhetett vissza. Pávelcsák Zsolt egy igazi rejtély, az első bajnokin még beszállt, de aztán titokzatos módon ki is szállt (többet nem is láthattuk). Pintér Bence is folyamatos (lágyék) sérüléssel bajlódott (januárban meg is műtik sérvvel). Csete Kristóf és Sztranyovszky Gábor a munkájuk miatt hol voltak, hol nem voltak, de ugyanez volt a helyzet Kovács Dáviddal is, aki a szezon elején és végén azért be állt egy-két meccsre.

Így aztán a friss igazolások közül, folyamatosan csak Sztranyovszky Márk, Maczinkó Roland, Pethő Bence és Cséka Krisztofer szerepelhetett a csapatban.

Emellett sajnos egy komolynak tűnő igazolás is fuccsba ment, mint ahogyan az is kiderült, hogy Fodor Kristóf visszatérése tovább tolódik egy évvel. Szabados Krisztián korábban sérült térde sem bírta a terhelést és így még a tavalyi szezon után a leállás mellett döntött, ugyanezen okok miatt egy-két meccs után visszavonult a nagypályától Horváth Szabolcs is. És persze a külföldre távozóink is tovább gyengítették a csapatunkat, Horváth Norbert és az első 4 fordulóban még pályára lépő Mészáros Dominik hosszabb időre külföldre (Kanadába) utaztak tanulmányútra.

És akkor még nem is beszéltünk szélső védőinkről, hogy Kavalecz Márk és Gergely Viktor kettős munkahelyi elfoglaltság miatt edzésre és meccsre is csak igen korlátozott számban tudott csak megjelenni, de Balazsin András is – makacs derék sérülése miatt – alig alig tudott játszani ebben a félévben.

Szóval ilyen előzmények után, az előkészületi meccsek már előrevetítették, hogy bizony nem a megszokott minőség várható majd a csapattól. Már ekkor megjelentek azok a vélemények, hogy ebben a csapatban 6-10. hely között nincs több.

BVSC (Blsz2) 0:1, RTK (Blsz2) 12:0, Dabas-Gyon (Megye1) 0:2, UTE (U19) 3:0, Dunakesz (Megye1) 0:0

Ehhez jött a Vízművek elleni hazai Magyar Kupa selejtező mérkőzés, ami egyben a korai búcsút is jelentette. A vezetést ugyan mi szereztük meg, de a láthatóan jobb erőállapotban lévő és élesebb Vízművek végül megfordította a meccset (1:2), és végül (utóbb a Szent Pál Akadémiát is legyőzve) a főtáblára jutott.

IMG_4769Kissé félve néztünk a bajnoki rajt elé, ami reményeink szerint a Vízművek ellen visszavágást jelentette. Végül minden előzetes várakozásunkat felülmúlva, nagyon összekapta magát a csapat (és a szezon legjobb játékával) simán nyert 3:0-ra. A 2. fordulóra hét közben került sor, a nyáron szintén jelentősen átalakult Újbuda vendégeként. A mérkőzést végigtámadtuk ugyan, de a megváltó, győztes gól csak a 92. percben érkezett meg, Gerhardt lövése után 1:0. Ezzel 2 forduló után 100%-osak voltunk.

IMG_2353Minden szezonnak vannak fordulópontja, nekünk az első a SZAC elleni meccsen volt az első. Bár kétszer is vezettünk az újonc otthonában végül (Berencsi rossz kifutása után) mégis pont nélkül maradtunk 2:3. Aztán a Tesi elleni hazai meccs következett, ahol talán a szezon leggyengébb első 70 percét produkáltuk. De szerencsénk volt, mert a vendégek elhibázták a lehetőségeiket és Balazsin a 74. percben kiegyenlített 1:1. A végén még Vécsi lábában volt a győztes találat, de ott is maradt. Mészáros ezen a meccsen játszott utoljára a csapatban.

IMG_5370Újabb hétközi meccs következett, a Budapest Kupa 1. fordulójában a Blsz3-as Goldball ellen 4:2-vel jutottunk tovább. De ez a meccs is azt mutatta, a védelmünk nem az igazi mostanában. Hétvégén a szintén szenvedősen kezdő Gázgyárhoz látogattunk és egy békés döntetlen szagú meccsen, a hajrában a hazaiak végül – kihasználva a védelmünk rövidzárlatait – kivégeztek bennünket 0:3. És a lejtmenetnek itt már nem lehetett megálljt parancsolni.

IMG_5419Hétközben ismét egy Budapest Kupa meccs (2. forduló) a Blsz3-as Budatétény ellen némi negatív felhanggal, mert a 7:3-as siker ellenére sikerült megint sok gólt kapnunk és fiatal kapusunk Berencsi sérülése is aggodalomra adott okot.

IMG_6241A bajnokságban viszont továbbra sem ment. Elnökünk dr. Hevesi György 80. születésnapján lejátszott mérkőzésen, a verhetetlennek nem tűnő Budafok II ellen, egy végigszenvedett meccsen kapituláltunk (0:1). Majd a 7. fordulóban kiesési rangadóra utaztunk, a tavaly még velünk egyetemben dobogóért küzdő (és végül a 3. helyet el is érő) Ikarus otthonába. Az igencsak színvonaltalan meccsen mindkét csapat megmutatta, hogy miért tart ott ahol éppen van. Bár Vécsi Gabi ziccerben kétszer is átemelte a kapust, a vége 0:0 maradt.

IMG_6384A bajnokság közepére eljutottunk oda, hogy az Unione elleni hazai meccsen az esélytelenek nyugalmával léptünk pályára és nem is hazudtoltuk meg magunkat. A vendégek könnyen léptek át rajtunk 1:3. Az Újpest II ellen összekapta magát a csapat, legalábbis a fegyelemmel, elszántsággal nem volt gond, igaz ez Pethő Bence hajrában szerzett szépítő találatával csak egy szoros vereséghez volt elegendő 1:2.

IMG_7050Aztán a korábbi évekhez képest remekül szereplő Svábhegy (Hegyvidék) látogatott hozzánk. Meglepően jól játszottunk az első félidőben, de például hiába szerzett Vécsi Gabi elképesztő bombagólt, hátul megint igen lyukasnak bizonyultunk és ennek meg is lett a negatív eredménye 2:3. Ez a vereség nem maradt hatás nélkül. A következő héten a bajnok aspiráns Kelen otthonába látogattunk, ahol megkaptuk a következő nagy pofont 0:7. Ezzel a szétesett játékkal most már tényleg a gödör aljára kerültünk.

IMG_7294Így “utaztunk” kiesési derbire Pestszentimrére, ahol végre, újra megízlelhettük a győzelem ízét 2:0. Igaz ebben nem kis szerepe volt a bravúrokat bemutató kapusunknak Szendrei Péternek, akit a meccs utolsó pillanatában, egy beadás után úgy letaroltak, hogy agyrázkódást is szenvedett. Kapusunk ezzel befejezettnek is tekintette a pályafutását, tovább szaporítva a kiesőink számát.

IMG_7925A bajnokság hajrájában a végső győzelemre is esélyes (végül őszi bajnok) REAC látogatott először hozzánk és gyorsan dűlőre is vitték a meccset. A 4. percben már 0:2 volt oda, ennek tükrében a 0:4-es végeredmény talán nem is elfogadhatatlan.

IMG_2097Abban reménykedtünk, hogy az utolsó 2 fordulóban majd bezsebeljük a 6 pontot. Hát ez sem sikerült. A Csep-Gól ellen ismét megmutatkozott minden bajunk. Elől nem győztük kompenzálni a hátsók hibáit. Végén nehéz volt eldönteni mire fogjuk a vereséget, az elől kimaradt számtalan ziccerre, vagy a hátul a semmiből kapott gólokra. Mindenesetre 2:3 lett a vége. A búcsú viszont szépre sikeredett, Szabó Zsolt vezérletével, ellenálhatatlan játékkal ütöttük ki a RAFC csapatát 6:2. Ezzel a sikerrel legalább valamit kozmetikáztunk az összképen. Nagyon kellett ez a 3 pont, mert enélkül bizony nagyon komoly bajban lennénk.

Screenshot_2018-12-29 BLSZ I osztály 15 forduló - MLSZ adatbank Sajnos az egész őszi szezont a kényszer megoldások befolyásolták. A kapuban sokszor az állt, aki pont nem volt sérült. A védelem két szélén nagyon hiányzott egy-egy jó formában lévő Kavalecz és Gergely. De középen sem voltunk kellően stabilak, a szokásosnak mondható Demeter-Kóródi kettős csak nagyon ritkán tudott összeállni. A rutinos Sztranyovszky Márk meg mindig oda került, ahol pont egy lyuk tátongott a csapatban. A védelem előtt korábban Pásztor játszott, de ebben az idényben neki sem nagyon ment, 2-3 alkalommal az is előfordult, hogy még az első félidőben lecserélésre került. Középen fogytunk el a legjobban. Innen nagyon hiányoztak a kreatív játékosok, középen és szélen egyaránt. Szabó Zsolt keveset, Balazsin András alig-alig játszott. Szélen is foghíjasak maradtunk, legtöbbször a fiatal Pethő Bence játszott kényszerből az egyik szélen, de volt, hogy a védő Demeter kényszerült az oldalvonal mellé. Kiszolgálás híján viszont, Vécsi Gabi elől jobbára szenvedett és ez nagyon meg is látszott rajta. Így aztán miközben a 3. legtöbb gólt kaptuk (szám szerint 32), addig a 7. (21) legtöbb gól szereztük. A házi gólkirályunk a bajnokságban Demeter és Vécsi lett, de amíg a védő Demeter 5 gólja megsüvegelendő, addig Vécsi 5 találata, különösen az elmúlt évek tükrében nagyon kevésnek tűnik. Igaz akkor mit mondjunk Gerhárdt, Balazsin, Szabó Zs. és Pethő 2-2 góljára.

A 12. helyen telelünk, 6 pontra a még kiesést jelentő 15. helytől. Feltehetően jövőre végig hátrafelé nézelődhetünk majd, mert az NB3 Nyugati csoportjában a Pénzügyőr jelenleg biztos kiesőnek tűnik, ami (az utolsó kettő mellett) további kiesőt eredményezhet ebben az osztályban. Szóval izgalmas tavasz elé nézünk, bár igazából nem ilyen izgalmakra vágytunk. Mindezek ellenére az ősszel mutatottaknál sokkal több van a csapatban, ami már egy kis összefogással és koncentrációval komoly javulást, eredményességet mutathat tavasszal. Hát ha még egy kicsit mutatunk is a korábbi évek, ránk jellemző játékából…